Liječenje

Dobra komunikacija i edukacija pacijenta ključni su kako bi svaki plan liječenja donio maksimalno olakšanje pacijentu. Ukoliko se oralni mukozitis pojavi, potrebno je čim prije pristupiti njegovom liječenju. Svako liječenje treba planirati ovisno o stupnju oralnog oštećenja i stanju pacijenta.

Liječenje oralnog mukozitisa se svodi na poboljšanje oralne higijene, upotrebu umjetne sline, upotrebu proizvoda za liječenje oralnog mukozitisa. S obzirom na karakteristike bolesti, kod liječenja oralnog mukozitisa se preporučuje primjena proizvoda koji imaju antimikrobno djelovanje s ciljem sprečavanja infekcije, proizvoda koji imaju protuupalno djelovanje kako bi se ublažio upalni proces a samim tim ublažio bol, proizvoda koji imaju proregenerativno (ubrzava zarastanje ranica u ustima) djelovanje, proizvoda koji imaju zaštitno djelovanje za sluznicu usne šupljine, proizvoda koji imaju analgetsko i anestetsko djelovanje s ciljem ublažavanja bola itd. Optimalno bi bilo koristiti proizvod kojim bi se obuhvatilo više ili sva ova korisna djelovanja poput Lysobact COMPLETE Spray®-a

Osim primjene proizvoda za liječenje oralnog mukozitisa, preporučuje se svakako i otapanje kockica leda u ustima (voditi računa da kockice nemaju oštre rubove) i piti tekućine na slamku. Pacijentima se preporučuje da i dalje izbjegavaju pušenje, alkohol, začinjenu i kiselu hranu kao i tvrdu i oštru hranu koja može dodatno oštetiti sluznicu, i ne piti gazirana pića. Preporučuje se i upotreba zubne paste s fluoridima, te meke četkice za zube. 

Lysobact obnavlja sluznicu usne šupljine i otklanja bol u ustima

Lysobact COMPLETE Spray®
Lysobact DUO®

Bosnalijek d.d.

© 2020. Bosnalijek. All Rights Reserved

Web development innovationmedia.ba