Značaj lizozima

Osnovu sastava Lysobact proizvoda predstavlja lizozim – supstanca prirodnog porijekla koju ljudski organizam i sam stvara, te ga možemo naći u mnogim tjelesnim tečnostima. Jedan od najznačajnijih sastojaka pljuvačke u borbi protiv uzročnika upala je upravo lizozim. Lizozim je značajan faktor prirodnog imuniteta koji uništava bakterije, viruse, gljivice i to samo one štetne, dok takozvane „dobre bakterije“ ne uništava i ne remeti normalnu bakterijsku floru usne šupljine. S obzirom da se radi o supstanci prirodnog porijekla koja je značajan faktor urođenog imuniteta i imunog sistema, lizozim omogućava sigurnu primjenu bez razvoja bakterijske rezistencije ili pojave drugih neželjenih djelovanja. Osim što uništava bakterije, lizozim na prirodan način obnavlja oštećenu sluznicu usta i grla. Usljed bolesti i terapije koju primaju, kod pacijenata oboljelih od karcinoma često dolazi do smanjenog lučenja pljuvačke i svih njenih sastojaka pa tako i lizozima. Zbog toga su upravo pacijenti na hemoterapiji ili terapiji zračenjem dodatno izloženi riziku narušavanja lokalnog imuniteta i dodatnog oštećenja sluznice usne šupljine i grla. Oštećena sluznica dovodi do povećanog rizika od razvoja novih infekcija i zato nam je obnavljanje sluznice odnosno njeno ubrzano zarastanje veoma važno. Lysobact proizvodima, čiji je osnovni sastojak lizozim, pacijenti nadoknađuju nedostatak lizozima u usnoj šupljini koji svojim višestrukim korisnim terapijskim djelovanjima pomaže u zaštiti i ozdravljenju sluznice usta i grla.

Vlastita istraživanja kod više od 600 pacijenata sa oralnim mukozitisom su pokazala da je terapija oralnog mukozitisa sa Lysobact proizvodima efikasna i sigurna. 

Lysobact proizvodi su značajno reducirali broj i veličinu ulceracija na sluznici usne šupljine i ždrijela kod OM-a, te dodatno poboljšali kvalitet života pacijenata reducirajući simptome kao što su:

Lysobact proizvodi su se pokazali sigurnim jer tokom istraživanja nije bilo prijavljenih neželjenih reakcija.

Lysobact obnavlja sluznicu usne šupljine i otklanja bol u ustima

Lysobact COMPLETE Spray®
Lysobact DUO®

Bosnalijek d.d.

© 2020. Bosnalijek. All Rights Reserved

Web development innovationmedia.ba